Reciclează inteligent

Recicleaza inteligent

V-aţi gândit vreodată care sunt efectele gestului aparent nesemnificativ de a arunca lucruri nefolositoare pe jos? Aveţi idee în cât timp se degradează, adică se asimilează complet în sol, un obiect, respectiv materialul din care e produs, aruncat la voia întâmplării?
450 de ani pentru pungile de plastic, peste 1 milion de ani pentru paharele din plastic, 80-100 de ani pentru conservele de metal de orice fel, peste 200 de ani pentru dozele de aluminiu, niciodată pentru polistiren şi sticlă!
Imaginaţi-vă ce se întâmplă cu tonele de deşeuri pe care le aruncăm cu toţii într-o zi, într-o săptămână, într-un an! Ele se strâng în munţi de gunoaie care sunt atât dezagreabile, cât şi foarte periculoase pentru mediu şi sănătate, prin produsele toxice pe care le creează.
Cu toate acestea, viitorul poate fi curat şi sănătos! Vestea bună este că depinde de fiecare dintre noi dacă vom păstra natura verde sau vom îmbrăca planeta în munţi de gunoaie. Multe dintre ambalajele pe care le considerăm gunoaie, sunt de fapt resurse valoroase pentru noi produse. Nu există gunoaie, ci deşeuri, care sortate şi colectate selectiv pot fi transformate, reducând impactul negativ pe care îl avem asupra mediului.

Ce se întâmplă cu metalul şi plasticul pe care le colectaţi în containerele galbene?
Metalul este sortat, curăţat, topit şi transformat în lingouri care apoi devin noi produse din aluminiu (cutii, ambalaje de ciocolată etc.).
Cum protejăm mediul atunci când colectăm selectiv metalul?
Retopirea aluminiului folosit economiseşte până la 95% din energia iniţială necesară producerii de materie primă.

Plasticul este mai întâi sortat în funcţie de tip, este agitat şi clătit pentru ca orice particule, cum ar fi praf sau bucăţi de gunoi să fie îndepărtate. Apoi, este zdrobit în fulgi mici care sunt separate în continuare după densitate. După ce toţi fulgii sunt uscaţi ei sunt topiţi în pelete care sunt trimise înapoi la producător. Acesta le foloseşte pentru a fabrica poliester pentru îmbrăcăminte, vatelină sau mii de alte noi produse din material plastic. Cum protejăm mediul atunci când colectăm selectiv plasticul? Acesta este fabricat din resurse naturale, cum ar fi petrolul, gazele naturale sau cărbunele. Odată epuizate, aceste resurse nu mai pot fi înlocuite, de aceea este important să profităm cât mai mult posibil de resursele pe care le avem disponibile.

Cum protejăm mediul atunci când colectăm selectiv sticla?
Sticla poate fi reciclată la infinit pentru că structura sa nu se deteriorează la reprocesare. Materia primă necesară fabricării sticlei se găseşte din abundenţă, însă problema sunt carierele de exploatare care au un impact major asupra naturii şi peisajului. Reciclarea sticlei are ca principal avantaj reintroducerea în circuitul economic a unui material preţios şi diminuarea volumului de materiale din gropile de gunoi. Iar asta nu e deloc de neglijat…

Ce se întâmplă cu hârtia şi cartonul pe care le colectaţi în containerele albastre?

Ele sunt sortate, se curăţă cerneala  şi alte substanţe (timbre, lipici etc.) şi apoi sunt depozitate într-un container unde sunt amestecate cu apă, rezultând un produs asemănător nămolului. Acesta este apoi tratat cu diferite substanţe, fiind transformat în ziar sau hârtie pentru copiator reciclată.

Cum protejăm mediul atunci când colectăm selectiv hârtia şi cartonul?

O tonă de hârtie reciclată economiseşte: 15 copaci, 2,5 barili de petrol, 4132 KwH (aceştia ar putea încălzi o locuinţă timp de 6 luni), 2,26m³ spaţiu de depozitare a deşeurilor, 26.497,88 litri de apă, 26,8 kg de materiale poluante ale aerului. Această cantitate de hârtie se adună într-un an dacă aruncaţi zilnic un ziar şi 2 coli de scris.