În perioada 11-12 ianuarie 2021, președintele Consiliului Județan Dolj, domnul Cosmin Vasile, împreună cu reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EcoDolj și ai Prefecturii Dolj, am avut o dezbatere constructivă cu primarii din județul Dolj cu scopul soluționării problemelor pe care cetățenii și administrațiile locale le întâmpină în privința colectării deșeurilor.

Au fost puse în discuție o serie de măsuri care să ducă la creșterea capacității de colectare și diminuarea presiunii financiare pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale.

”În principal, se dorește crearea unui sistem hibrid de taxare, taxă + tarif suplimentar pentru persoanele fizice care depășesc cantitatea de deșeuri cuprinsă în taxa de bază. Conex acestei solicitări, se impune dotarea fiecărei mașini de colectare cu sistem de cântărire și soft, pentru stabilirea sumei de plată pentru fiecare persoană fizică în parte. Am hotărât să preluăm aceste solicitări și să înaintăm o cerere către Ministerul Fondurilor Europene, pentru a obține acordul de modificare a contractului de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, printr-un sistem mixt taxă-tarif.

În plus, a fost solicitată și construirea unei gropi de gunoi care să deservească exclusiv comunele doljene, pentru a avea astfel un nivel de taxare echitabil și realist comunităților din rural și urban mic. În acest sens, vom trimite o adresă semnată de către primari, de către Consiliul Județean Dolj, dar și de către reprezentanții Guvernului în teritoriu, către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, pentru a obține acordul necesar de construire a acestui depozit de deșeuri al județului. Mâine vor continua aceste dezbateri și cu restul primarilor din Dolj”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, după prima zi de consultări.

În data de 12 ianuarie 2021, a avut loc cea de-a doua rundă a discuțiilor pe tema îmbunătățirii condițiilor de colectare a gunoiului în cadrul Sistemului de Management Integrat de Deșeuri.

Primarii prezenți au fost informați de modificările care vor avea loc în privința taxării deșeurilor populației și am dezbătut noi propuneri.

”O veste bună este aceea că municipiul Craiova se pregătește să fie inclus în SMID, astfel că se va reduce semnificativ valoarea facturilor calculate pentru colectarea gunoiului din județ. Această recalculare nu va afecta însă și prețul de depozitare către groapa ecologică de la Mofleni.

În urma discuțiilor din cele două zile, vom transmite o adresă către Ministerul Fondurilor Europene prin care solicităm modificarea contractului de finanțare și posibilitatea de a trece la un tarif mixt, taxă+tarif pentru persoanele care depășesc cantitățile de deșeuri cuprinse în taxa de colectare. Scopul acestor demersuri este acela de a eficientiza procesul de colectare a deșeurilor și de a ușura presiunea financiară pe care o suportă bugetele locale ale primăriilor” a anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.